Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı

Kütüphane Bilgilendirme

Kütüphanede bulunan tüm yayınlar YORDAM adı verilen otomasyon programına aktarılmaktadır. Yayınlar çevrimiçi (online) kataloğumuzdan yazar adı, eser adı, konu, vb. kriterlere göre kampüs içi ve kampüs dışındaki herhangi bir bilgisayardan aranabilmektedir. Arama sonuç listesinde bir yayına ait bibliografik bilgilerin yanı sıra yayına ait tüm yönlendirmeleri de görebilirsiniz. Ekranda yer alan "Sınıflama/Yer" numaralarıyla tüm yayınları ait oldukları raflardan bulabilirsiniz. Yönlendirmeler bina içersinde ve raf kenarlarında belirtilmektedir.

Kitaplar açık raf düzeninde olup DEWEY onlu Sınıflama Sistemi'ne göre yerleştirilmiştir. Her konunun harf/harflerle ve rakam/rakamlarla ifade edildiği bu sistemin listesini bina içerisinde yer alan yönlendirmelerde bulabilirsiniz.


Kütüphanemizde ödünç verme işlemleri üye kimlik kartıyla veya TC Kimlik numarasını (veya en az altı ay oturma izni almış yabancı kullanıcılar için yabancı kimlik numarasını) gösterir belge ile yapılmaktadır. Ödünç hizmetinden faydalanabilmek için üye olmak zorunludur. Danışma kaynakları ve kullanıcılar tarafından sıklıkla aranan materyaller hariç, kütüphane materyali üyelerimize ödünç olarak verilir.

 

Kütüphanemizde bulunan kitaplar  ABD’li kütüphaneci Melvil Dewey’in bulduğu ve onun adıyla alınan Dewey Onlu Sınıflama Sistemine ( DOS ) göre,  açık raf sisteminde raflara yerleştirilmiştir. Böylece belirli bir konuda aradığınız bütün kitapları aynı yerde bulabilirsiniz.
 

Bu sistemde sınıflandırma numarası ve kitabın varsa yazarının soyadının ilk üç harfi, yazarı yoksa kitap adının ilk üç harfi kitabın sırtına yazılır ve kitaplar numara sırası öncelikli olarak dizilir.



Dewey Onlu Sınıflama Sistemi

DEWEY ONLU SİSTEMİ (DETAYLI)  /Files/ckFiles/kutuphane-trabzon-edu-tr/Dokümanlar/Dewey Detay.pdf
 

Menüyü Kapat